Asociace českých nábytkářů

RIM CZ: PRÉMIOVÁ ERGONOMICKÁ ŽIDLE SPACE

Doba se mění a s ní i požadavky na sezení a vzhled kanceláří. Co ale zůstává, je potřeba kvalitní otočné židle. RIM CZ oslovili s novým projektem prémiové ergonomické židle Space britského designéra Robina Platta a specifikace zadání se dá shrnout do zkratky 3E: ergonomie, ekologie, estetika.

Při specifikaci zadání nového projektu si v RIM CZ z hlediska ergonomie dali za cíl splnit podmínky dle nejpřísnějšího kritéria normy EN 1335. Toto umožňuje konstrukce židle s parametry dle normy za použití speciálních komponentů (mechanika, područky, plynová pružina) a maximální nastavitelnost: Výšková nastavitelnost zádové opěry; Hloubková nastavitelnost bederní opěrky i u síťované verze; Velký rozsah nastavitelnosti sedáku (výška, hloubka); Velký rozsah nastavitelnosti područek (výška, hloubka, šířka, rotace); Synchronní mechanika s posuvem a aktivním náklonem sedáku a opěry. Právě tento maximální rozsah nastavitelnosti garantuje správnou ergonomii sezení a přizpůsobení židle co nejširšímu okruhu uživatelů bez ohledu na velikost postavy.

Specialitou židle Space je také možnost použití uzamykatelného 3D mechanismu, který umožňuje volnost pohybu ve všech směrech.

Z hlediska ekologie je klíčem k udržitelnosti především kvalita a odolné zpracování. Čím déle vám budou výrobky sloužit, tím lépe pro vás i naši planetu. Kromě toho ale RIM CZ hledá cesty, jak vyrábět ekologicky šetrné výrobky z jiných úhlů pohledu. Pro snižování uhlíkové stopy jsou vybíráni dodavatelé komponentů z co nejkratší vzdálenosti. Space je celá vyrobená v rámci EU. Jednotlivé části židle jsou vytvářeny tak, aby byla snadná separace pro pozdější recyklaci. A samozřejmě použití více recyklovaných materiálů od plastů až po potahové látky.

A z hlediska estetiky Space charakterizuje hlavně design opěry. V nabídce je síťovaná varianta a od podzimu společnost plánuje uvést také čalouněnou zádovou opěru. Obě verze pojí právě společný design a skvěle k sobě ladí i v rámci jednoho prostředí. Zajímavou linii vytváří na první pohled viditelné prohnutí zádové opěry. U síťované opěry si designér vyhrál s rastrem ve tvaru mřížky. Kombinace sítě a mřížky pak vytváří zajímavé průhledy. U čalouněné verze tvoří zádový panel oválné prolisy, které mají podobný tvar jako mřížka u síťované opěry. Kromě černých plastů se v nabídce objevují světle šedé prvky rastru zádové opěry a do budoucna firma plánuje uvést svou první židli výhradně s touto barvou plastů.

Robin Platt je britský průmyslový designér. Promoval na London College of Furniture v roce 1989. Během své kariéry pracoval v Londýně či Miláně a získal řadu ocenění, včetně Reddot Design Award nebo iF Design Award. Od návratu do Anglie v roce 2005 Robin pracuje v domácím studiu v Bury St Edmunds v Suffolku. Fascinují ho organické tvary a jemně zahnuté linie; ty také využívá při tvorbě svého nezaměnitelného stylu. Svět přírody je svým nekonečným spektrem tvarů, které jsou všechny variantami několika základních těles, bohatým zdrojem jeho inspirace.