Asociace českých nábytkářů

STOPA TONu NA KORUNOVACI KRÁLE KARLA III.

První dáma České republiky, paní Eva Pavlová, zvolila pro slavnostní páteční recepci a setkání s králem Karlem III. či princeznou Kate v Buckinghamském paláci jako doplněk ke svému blankytně modrému kostýmku kabelku, speciálně vytvořenou pro tuto příležitost mladou módní návrhářkou Andreou Vytlačilovou. Ta jako její madlo využila ruční ohyb z TONu v Bystřici pod Hostýnem.

"Jedná se o hedvábnou vyšívanou kabelku doplněnou bukovým madlem ze součástek nábytkářské firmy TON, zdobenou krystaly z českého skla značky Preciosa. Kabelka s názvem Eva je tak poctou českému řemeslu a v motivu detailní výšivky vzdává hold česko-britským vztahům - snoubí se na ní národní symboly česká lípa a anglický dub," popsala tento unikátní kus Andrea Vytlačilová. Na jeho vzniku pracovala celé tři týdny. "Barvu určila návrhářka šatů, paní Štěpánka Pivcová. Sdílela se mnou jejich skicu a látku, já jsem k tomu vymyslela kabelku," dodává Vytlačilová.

Eva není první kouskem mladé designérky, který zdobí madlo z bukového ohybu, vytvořeného v TONu. Ze vzájemné spolupráce již bylo představeno více než devět jedinečných modelů. Využívají se pro ně jedny z nejmenších součástek, které se v Bystřici pod Hostýnem vyrábí - vložky do zádové opěrky dětské varianty židle č. 14 s názvem Petit či vložka do opěradla židle č. 4. Právě ta je použita v kabelce pro první dámu. "Pro naše ohýbače se vzhledem k subtilnosti jedná o jeden z nejnáročnějších tvarů. Při jeho tvorbě musí ke dřevu přistupovat s velkým citem, protože má detail tendenci se lámat," uvedla na závěr mluvčí společnosti TON, Anna Handlová.