Asociace českých nábytkářů

TON NA SALONE DEL MOBILE PŘEDSTAVIL VARIANTY KOLEKCÍ

Rozšíření kolekcí 822 a 811 studiem Claesson Koivisto Rune a produktové rodiny P.O.V. německým duem KASCHKASCH. To byla ústřední témata TONu pro letošní milánský veletrh Salone del Mobile, který se konal od 18. do 23. dubna 2023. Značka se tentokrát v rámci konceptu S.Project prezentovala v hale 10, stánku D20 a kromě zmíněných novinek přivezla produkty prezentované předchozích letech či ručně ohýbané modely.

Kolekce 822 - svébytná verze modelu A 811 od Josefa Hoffmanna z roku 1930, charakteristická výraznou kruhovou perforací - má od letošního jara novou variantu. Švédské studio Claesson Koivisto Rune se značkou TON připravilo její čalouněnou verzi. "Kolekce 822 s charakteristickým vzorem zůstává ikonickou. Vyvinutím verze s čalouněným sedákem nabízíme měkčí verzi, vhodnou pro situace, kde je to potřeba a také jí přidáváme na charakteru budováním rodiny," uvedlo studio Claesson Koivisto Rune. "Model 822 nikdy nebyl ‚jen‘ o perforovaném vzoru. Od začátku je naší snahou vytvořit současnou židli, která zhustila podstatu historického modelu A 811. Čalouněná varianta 822 je logickým přírůstkem," doplňuje trojice švédských designérů.

Židle, křeslo, barová židle ve dvou výškách, sedačka a lounge křeslo s područkami i bez nich využívají pro příjemný dosed popruhy, uchycené v konstrukci sedadlového rámku. Modely dále kombinují použití tvarované překližky v zádové opěrce a ručně ohýbaného masivního bukového dřeva, které lze dokončit mořením, pigmentovými barvami či jim ponechat přírodní charakter pouze v laku či oleji. Stejně jako další modely značky TON, vzniká kolekce 822 ze dřeva certifikovaného v systému PECF, který je zaměřen na udržitelné využívání lesních zdrojů a zodpovědný přístup k lesním ekosystémům. Překližka se zpracovává ze dřeva, pocházejícího z okolí do 30 kilometrů od továrny TONu v Bystřici pod Hostýnem.

Linie oblíbené řady 811 nově doplňuje lounge křeslo studia Claesson Koivisto Rune, a to opět ve variantě s područkami i bez nich. V sedáku a zádové opěrce využívá čalounění, rákosový výplet případně jejich kombinaci. Své využití najde v privátních interiérech, ale také komerčních prostorách, kde uzavře kompletní charakter produktové rodiny, kterou tvoří také židle, jídelní křeslo a barová židle.

Konferenční stolky německého studia KASCHKASCH jsou novými variantami modulárního systému stolů P.O.V., které byly představeny v roce 2021. Název odkazuje na organickou podnož, která díky oblému trojúhelníkovému tvaru působí jedinečně z každého úhlu pohledu. „Charakter kolekce je určen zejména použitým materiálem a vzhledem podnože. Ta vzniká složením tří tvarově stejných ohnutých překližkových plátů, které tvoří základ pro celou rodinu,“ vysvětlil designér Florian Kallus. Stejně tomu je i v případně tří nových variant, vhodných do privátních interiérů i lounge zón. "Vzali jsme tvar základny a vytvořili z ní konferenční stolky. Přidat je do kolekce je pro mě velmi logický a zároveň nezbytný krok," dodal Kallus.

Nízké stolky jsou ve třech výškových variantách, které lze mezi sebou vzájemně kombinovat - 55 cm, 45 cm a 42 cm. U nejvyšší, s číslem 473, je daný průměr stolového plátu 52 cm, u nižších variant si lze průměr vybírat. Nejnižší konferenční stolek P.O.V. 474 má průměry 80, 90 a 100 cm. U středního (varianta s názvem 475) pak lze volit z 110, 120 a 130 cm. Stolky je možné doplnit elektrifikací a systémem bezdrátového dobíjení IPAN IPAN. Vyrábí se ve třech typech dřevin – dubu, buku i americkém ořechu. Dokončení je možné pouze v laku či oleji, nebo mořením a pigmentem (s variantou stolového plátu multiplex).

Stánek TONu D20 byl v rámci Salone del Mobile tentokrát situován v hale 10 a opět se zařadil do konceptu S.Project. V rámci výstaviště se jednalo o prostor věnovaný esenci designových produktů a dekorativních či technických řešení interiérového designu. Prezentaci navrhli autoři jedné z letošních novinek, studio KACHKASCH. "Dřevěné stěny jsou inspirovány DNA materiálem TONu a vnášejí do prezentace měkký charakter. Jejich zakřivení pak poukazuje na technologii ohýbání," vysvětlil designér Florian Kallus. Při tvorbě byla jednou z hlavních myšlenek také udržitelnost - proto se skládá z modulů, které se po ukončení dají rozebrat a použít opakovaně. O grafické práce se postaralo rakouské studio vizuální komunikace Bueronardin.

Kromě výstaviště bylo možné vybrané produkty TONu, například stoly P.O.V., barové židle Again či židle Merano Alexandera Guflera, zahlédnout také v centru Milána na Via Tortona 31. TON se stal součástí projektu Terra od Archiproducts, s kurátorským zaštítěním od Studiopepe. Koncept staví na zemitých tónech a našem přirozeném propojení se zemí. Tato instalace bude v Miláně k vidění ještě celý nadcházející rok.