Asociace českých nábytkářů

TON ROZŠIŘUJE KOLEKCI 822 A KOLEKCI P.O.V

Po loňské premiéře se vrací na scénu kolekce sedacího nábytku 822 od studia Claesson Koivisto Rune. Jejich svébytná verze modelu A 811 od Josefa Hoffmanna z roku 1930, charakteristická výraznou kruhovou perforací, má novou variantu.

Švédské studio se značkou TON připravilo pro letošní veletrh Salone del Mobile čalouněnou verzi. Rozšíření se dočkala také kolekce P.O.V. německého studia Kaschkasch, a to formou tří variant konferenčních stolků. Do portfolia pak přibilo i lounge křeslo 811 s rákosovým výpletem či čalouněním. Všechny novinky si bude možné poprvé prohlédnout od 18. do 23. dubna 2023 během veletrhu Salone del Mobile. TON je v rámci S.Projectu tentokrát situován v hale 10, stánku D20.

"Kolekce 822 s charakteristickým vzorem zůstává ikonickou. Vyvinutím verze s čalouněným rámem nabízíme měkčí verzi, vhodnou pro situace, kde je to potřeba a také jí přidáváme na charakteru budováním rodiny," uvedlo studio Claesson Koivisto Rune. "Model 822 nikdy nebyl ‚jen‘ o perforovaném vzoru. Od začátku je naší snahou vytvořit současnou židli, která scvrkla podstatu historického modelu A 811. Čalouněná varianta 822 je logickým přírůstkem," doplňuje trojice švédských designérů.

Myšlenka na kolekci 822, která byla poprvé představena v roce 2022, původně vznikla na základě přání studia Claesson Koivisto Rune vytvořit omezenou sérii pro interiér nové rodinné restaurace v prostorách bývalé norské burzy. S nápadem oslovili značku TON, které se variace na klasický model natolik zalíbila, že se rozhodla ji přetavit v sériově vyráběnou a rozšířenou kolekci. "Mnoho ikonických návrhů z historie bylo původně vytvořeno pro konkrétní architektonický projekt. Myslím, že ve skutečnosti je mnohem lepší postupovat takto, protože o něm přemýšlíte jiným způsobem," vysvětlil Eero Koivisto.

Produktová rodina 822, složená z židle, křesla, nízké i vysoké barové židle, stoličky a lounge křesla s područkami i bez, kombinuje použití tvarované překližky a ručně ohýbaného masivního bukového dřeva. Ve verzi s čalouněným sedákem se využívá důmyslné konstrukce s popruhy, uchycenými v sedadlovém krámku, které zajišťují velmi příjemný dosed. Modely lze barevně dokončit mořením, pigmentovými barvami či jim ponechat přírodní charakter pouze v laku či oleji. "Už je to dlouho – pokud vůbec někdy – co jsme cítili tak pozitivní zpětnou vazbu na náš design. Dává nám to jistotu, že kolekce 822 má vyhlídku na dlouhý život. Jednoduše řečeno – jsme velmi hrdí," shrnuje uplynulý rok studio Claesson Koivisto Rune. Tvary jich lounge křesla 822 rozšířily nakonec také produktovou rodinu 811. Z jeho linií vychází lounge křeslo 811 s područkami i bez nich. Místo perforovaného vzoru ale využívá v sedáku a zádové opěrce čalounění, rákosový výplet případně jejich kombinaci.

Konferenční stolky P.O.V. německého studia Kaschkasch jsou novým přírůstkem do stejnojmenného modulárního systému stolů, uvedeného v roce 2021. Název odkazuje na organickou podnož, která díky oblému trojúhelníkovému tvaru působí jedinečně z každého úhlu pohledu. „Charakter kolekce je určen zejména použitým materiálem a vzhledem podnože. Ta vzniká složením tří tvarově stejných ohnutých překližkových plátů, které tvoří základ pro celou rodinu,“ vysvětlil designér Florian Kallus. Stejně tomu je i v případně tří nových variant, vhodných do privátních interiérů i lounge zón. "Vzali jsme tvar základny a vytvořili z ní konferenční stolky. Přidat je do kolekce je pro mě velmi logický a zároveň nezbytný krok," dodal Kalus. Kolekce celkově obsahuje desítky různých možností a je doplněna také o stejnojmennou stohovatelnou stoličku.

Nízké stolky jsou ve třech výškových variantách, které lze mezi sebou vzájemně kombinovat - 55 cm, 45 cm a 42 cm. U nejvyšší, s číslem 473, je daný průměr stolového plátu 52 cm, u nižších variant si zle průměr vybírat. Nejnižší konferenční stolek P.O.V. 474 má průměry 80, 90 a 100 cm. U středního (varianta s názvem 475) pak lze volit z 110, 120 a 130 cm. Stolky je možné doplnit elektrifikací a systémem bezdrátového dobíjení IPAN IPAN. Vyrábí se ve třech typech dřevin – dubu, buku i americkém ořechu. Dokončení je možné pouze v laku či oleji, nebo mořením a pigmentem (s variantou stolového plátu multiplex).

Všechny nové modely bude možné vidět během milánského veletrhu Salone del Mobile, který se koná od 18. do 23. 4. 2023. Stánek TONu D20 je v tentokrát situován v hale 10 a je opět zařazen do konceptu S.Project. V rámci výstaviště se jedná o nový prostor věnovaný esenci designových produktů a dekorativních či technických řešení interiérového designu. Kromě výstaviště bude možné produkty TONu vidět také v centru Milána na Via Tortona 31. TON se stal součástí projektu Terra od Archiproducts, jehož kurátorem je Studio Pepe. Koncept je inspirován naším přirozeným propojením se zemí. Prostory budou otevřeny od 18. do 23. 4. 2023.

Claesson Koivisto Rune: "Historie ohýbaného nábytku je evoluce, ne revoluce. Kolekci 822 jsme navrhli tak, aby pokračovala v jeho příběhu. Aby přetrvala po generace." Studio Claesson Koivisto Rune patří mezi přední designérská a architektonická studia své generace. V roce 1995 ho ve Stockholmu založili tři přátelé a bývalí spolužáci Mårten Claesson, Eero Koivisto a Ola Rune s cílem vytvořit komplexní ateliér propojující architekturu s designem. Od té doby mají na kontě více než 60 prestižních ocenění, desítky realizovaných architektonických projektů po celém světě a návrhy nábytku i dalších produktů pro více jak 80 mezinárodních firem.

Kaschkasch: "Tak moc výrazné, jak jen je to možné. Tak tiché, jak je to potřeba." Německé duo tvořené Florianem Kallusem a Sebastianem Schneiderem bylo založeno v roce 2011 v Kolíně nad Rýnem. Pracují v oblasti designu nábytku a svítidel. Klíčem jejich tvorby je diskuse a spolupráce, propojují tradiční řemeslo a inovativní technologická řešení.