Asociace českých nábytkářů

FORMDESIGN: ÚSPĚŠNÉ REALIZACE STOHOVATELNÝCH ŽIDLÍ

Úspěšná realizace, kde architekti využili spínatelné a stohovatelné židle značky Formdesign je například Spolkový dům v Ratiškovicích.

Stavba Spolkového domu v Ratíškovicích byla podle návrhu architekta Tomáše Havlíčka ze studia Létající inženýři dokončena v roce 2016. Dům plní v obci funkci kulturního centra a nabízí možnost k pronájmu za účely pořádání koncertů, plesů, večírků, rodinných oslav či svateb. Součástí domu je velký a malý sál a kuželna. Právě velký sál, s kapacitou 150 míst, je vybaven stohovatelnými židlemi AURE i stoly z produkce Formdesign. Židle se vyznačují možností spínání do řad, čalouněným sedákem a speciálním úchytem pro snadné přenášení. Dle požadavků zákazníka lze židle vyrobit v alternativních provedeních a barevných a materiálových kombinacích.

Dalším významným příkladem je Kulturní dům Na Rybníčku v Opavě: Budova opavského Kulturního domu byla postavena v roce 1896 a plnila funkce nocležny, knihovny, prostoru pro setkávání Spolku katolických tovaryšů (po kterém dříve nesla své jméno) a nacházely se zde také kanceláře. V poválečných letech sloužila jako závodní klub. Celkovou rekonstrukci si vzalo na starosti architektonické studio Atelier 90. Hlavní sál je vybaven židlemi EMPRE od Daniela Bartáka, „které mají dvojici podpěrek rukou a celočalouněný jednodílně spojený sedák s opěradlem. Židle je vyráběna ve třech základních variantách. Vedle modelu EMPRE cuatro je model EMPRE siete, který je bez podpěrek rukou, a model EMPRE cuatro mobile opatřený kolečky“.

Další opavskou institucí, kde narazíte na stohovací židle Formdesign, je Dům umění, konkrétně kostel sv. Václava, jenž je jeho součástí. Plánované rekonstrukce se dočkal dle projektu architektů Daniela Špičky a Mikoláše Hulce, se kterými spolupracovala i restaurátorka Josefína Pekárková. Prostory nyní slouží pro pořádání výstav, instalací nebo koncertů. Vybaveny jsou židlemi AURE Siete s možností spínání do řad a čalouněným sedákem.

Posledním příkladem, který zde uvedeme je Komunitní centrum Vyšní Lhoty: Za rekonstrukcí multifunkčního komunitního centra v obci Vyšní Lhoty stojí architektonické, projekční a designové studio Van Stajpen Architecture. Při realizaci vnitřních prostor byly využity udržitelné materiály. Minimalistickému interiéru vévodí obložení z borové překližky. Stejně tak jako ve Spolkovém domu v Ratiškovicích vybrali autoři židle AURE. „Odkaz na místní beskydskou dřevinu, borovici, je propsán také do vnitřního mobiliáře. Knihovnické racionální bílé sestavy jsou dotvořeny vloženými bloky z truhlářské překližky. Borová dýha je potažena na stohovatelných židlích. Borovice se také nachází na stolech, v kuchyňské sestavě a nápisech na chodbě,“ uvádí autoři návrhu na stránkách studia.