Asociace českých nábytkářů

TON: KOLEKCE 822

Zachovat ducha tradičního designu a vnést do něj modernější, severský charakter. Studio Claesson Koivisto Rune založilo novou kolekci 822 pro TON na proporčních principech židle a křesla 811, která vychází z původní již nevyráběné židle A 811, navržené v roce 1930 Josefem Hoffmannem. Ten švédští tvůrci posunuli směrem k současnému skandinávskému minimalismu a vytvořili jeho svébytnou verzi, která je charakteristická výraznou kruhovou perforací použitou na překližkovém sedáku a opěrce.

"Původní návrhy A 811 a 811 jsou skvělými příklady raného modernistického hnutí. Ale jasně ukazují na dědictví romantismu 19. století. Rozhodli jsme se tento pocit odstranit," uvedl jeden z trojice designérů, Mårten Claesson. "Je zcela přirozené aktualizovat něco z minulosti pro současnost. Jako architekti pracujeme na mnoha projektech, kde se musíme vypořádat s rekonstrukcí starých budov a implementací původní architektury novým způsobem, což je docela podobné," doplňuje Eero Koivisto.

Myšlenka na kolekci 822 původně vznikla na základě přání studia Claesson Koivisto Rune vytvořit omezenou sérii pro interiér nové rodinné restaurace v prostorách bývalé norské burzy. S nápadem oslovili značku TON, které se variace na klasický model natolik zalíbila, že se rozhodla ji přetavit v sériově vyráběnou a rozšířenou kolekci. "Mnoho ikonických návrhů z historie bylo původně vytvořeno pro konkrétní architektonický projekt. Myslím, že ve skutečnosti je mnohem lepší postupovat takto, protože o něm přemýšlíte jiným způsobem. V případě židle 822 tomu není jinak. Navrhli jsme ji, aby vydržela desítky let, protože klientem v Norsku je rodina, která provozuje hotely už čtyři generace. Židle na tomto místě budou pravděpodobně za 40, dokonce 60 let. Tento kontext ovlivnil i náš přístup," vysvětlil Eero Koivisto.

Kolekce 822 kombinuje použití tvarované překližky a ručně ohýbaného masivního dřeva. "Design ohýbané židle úzce souvisí s technologií a jejími limity. A taková omezení se nám líbí," uvedl Mårten Claesson. Jedním ze specifik je i používaný materiál. Pro technologii ručního ohýbání se používá pouze buk, který lze následně dokončit mořením, pigmentovými barvami či mu ponechat přírodní charakter. Produkty vznikají ze dřeva certifikovaného systémem PEFC, který je zaměřen na zodpovědný přístup k lesním ekosystémům i jejich rozšiřování.

Unikátní charakter pak model 822 dostává skrze grafickou kruhovou perforaci v překližkovém sedáku i zádové opěrce. Ty propůjčují židli svébytný charakter a vytváří proměnlivý vizuální motiv, spojující se s barvami oblečení sedícího, interiérem nebo slunečními paprsky. "Museli jsme tento vzor přizpůsobit konstrukci židle, abychom se vyhnuli některým prvkům, které jsou umístěny pod sedákem. Historie ohýbaného dřeva je evoluce, ne revoluce, a my jsme do tohoto příběhu vnesli další krok. Proto má židle název 822, protože jsme v roce 2022," vysvětlil Mårten Claesson. Eero Koivisto jej doplňuje: "Hned od počátku jsme nevěděli, kolik děr tam má být nebo jak budou velké. Strávili jsme stovky hodin tvorbou těchto otvorů. Museli jsme řešit i jejich rozměry. U původní Hoffmannovy židle jsou větší, protože je v té době nebylo možné zmenšit. Ale nyní máme postupy, kterými to lze. Líbí se mi, že jsme tradiční technologii ohýbaného dřeva, která se neměnila 160 let, posunuli do budoucnosti s využitím současných možností."

Stejným způsobem, jako se designéři zhostili designu židle a křesla 822, pojali i její další typologické varianty včetně lounge křesla, barové a nízké stoličky. "Nejneobvyklejším designem v této rodině je lounge křeslo. Vytvořit jej z normální židle není tak snadné, a to ani v kontextu výrobních procesů," uvedl Ola Rune.

Renomované švédské studio patří od svého založení v roce 1995 k lídrům současného světového designu. Práce se společností TON mu přinesla vůbec první zkušenost s technologií ohýbaného nábytku. "Musíme uznat, že technologie ohýbání dřeva se u sedacího nábytku v restauracích a kavárnách osvědčila nejvíce. Je odolný, přirozeně pevný a pružný. Tuto technologii jsme hledali řadu let. Jen málo společností s ní však dokáže pracovat. A TON je jedním z nejlepších výrobců v této kategorii. Bylo pro nás tajným snem tvořit z ohýbaného dřeva," svěřil se za kolegy Mårten Claesson. "Když vidíte lidi při práci v jejich továrně, je to jako balet. Jeden z nejsilnějších momentů u designu nábytku, který můžete vidět," doplňuje Ola Rune. Všechny modely nové kolekce bylo možné vidět během milánského veletrhu Salone del Mobile.

Na obrázku jsou Mårten Claesson, Eero Koivisto, Ola Rune s ohýbači v TONu.