Asociace českých nábytkářů

KOLEKCE 822 TONu DEBUTOVALA NA SALONE DEL MOBILE

Charakteristická kruhová perforace, spojená s technologií ručního ohýbání dřeva. Na letošním Salone del Mobile, které se v italském Milánu konalo od 7. do 12. června, společnost TON představila v novém výstavním konceptu kolekci 822 studia Claesson Koivisto Rune. Je založena na proporčních principech židle a křesla 811, která vychází z již nevyráběné židle A 811, navržené v roce 1930 Josefem Hoffmannem.

"Původní návrhy A 811 a 811 jsou skvělými příklady raného modernistického hnutí. Ale jasně ukazují na dědictví romantismu 19. století. Rozhodli jsme se tento pocit odstranit," uvedl jeden z trojice designérů, Mårten Claesson. "Je zcela přirozené aktualizovat něco z minulosti pro současnost. Jako architekti pracujeme na mnoha projektech, kde se musíme vypořádat s rekonstrukcí starých budov a implementací původní architektury novým způsobem, což je docela podobné," doplňuje Eero Koivisto.

Kolekce 822 kombinuje použití tvarované překližky a ručně ohýbaného masivního dřeva, se kterým designéři pracovali během své kariéry poprvé. "Když vidíte lidi při práci v jejich továrně, je to jako balet. Jeden z nejsilnějších momentů u designu nábytku, který můžete vidět," uvedl Ola Rune. Unikátní charakter pak model dostává skrze grafickou kruhovou perforaci v sedáku i zádové opěrce. Ty mu propůjčují svébytný charakter a vytváří proměnlivý vizuální motiv, spojující se s barvami oblečení sedícího, interiérem nebo slunečními paprsky. "Museli jsme tento vzor přizpůsobit konstrukci židle, abychom se vyhnuli některým prvkům, které jsou umístěny pod sedákem. Historie ohýbaného dřeva je evoluce, ne revoluce, a my jsme do tohoto příběhu vnesli další krok. Proto má židle název 822, protože jsme v roce 2022," vysvětlil Mårten Claesson.

Kolekce 822 měla původně vzniknout jako omezená série pro interiér nové rodinné restaurace v prostorách bývalé norské burzy, na kterém studio Claesson Koivisto Rune pracovalo. S nápadem oslovili značku TON, které se variace na klasický model natolik zalíbila, že se rozhodla ji přetavit v sériově vyráběnou a rozšířenou rodinu produktů, která zahrnuje židli, křeslo, barovou židli ve dvou výškách, stoličku a lounge křeslo s područkami i bez nich. "Mnoho ikonických návrhů z historie bylo původně vytvořeno pro konkrétní architektonický projekt. Myslím, že ve skutečnosti je mnohem lepší postupovat takto, protože o něm přemýšlíte jiným způsobem," vysvětlil Eero Koivisto.

Kromě 822 se poprvé na mezinárodním veletrhu představí také novinky z předchozích let - P.O.V. a Again. Kolekce P.O.V. obsahuje přes 70 variant stolů na centrální podnoži a je doplněna o stejnojmennou stohovatelnou stoličku. Modulární systém je tak vhodný skoro do všech typů interiérů. "Charakter kolekce je určen zejména použitým materiálem a tvarem podnože. Ta vzniká složením tří tvarově stejných ohnutých překližkových plátů, které tvoří základ pro celou rodinu stolů. Název Point of View poukazuje na to, že jsou stoly z každého úhlu pohledu jiné a zároveň znázorňuje práci v našem studiu. Jako duo musíme neustále vnímat názor toho druhého a společně najít nejlepší možná řešení,“ uvedl designér Florian Kallus ze studia kaschkasch.

Stohovatelná židle a barová židle Again pracují s technologií ohýbání dřeva v tvarosloví, které není v její historii obvyklé. "U kolekce Again jsem chtěl jít jiným směrem a reinterpretovat vertikální typologii stohování, která je charakteristická spíše pro kovový venkovní nábytek," vysvětlil designér Alexander Gufler. Velkorysý ohyb z masivního buku objímá sedák a opěradlo z překližky, které je silným designovým i grafickým prvkem modelu a je možné jej očalounit ve dvou různých variantách.

Produkty budou představeny v novém výstavním konceptu, který navrhlo studio kaschkasch. "Dřevěné stěny jsou inspirovány DNA materiálem TONu a vnášejí do prezentace měkký charakter. Jejich zakřivení pak poukazuje na technologii ohýbání," vysvětlil designér Florian Kallus. Při tvorbě byla jednou z hlavních myšlenek také udržitelnost - proto se skládá z modulů, které se po ukončení dají rozebrat a použít opakovaně. Stánek TONu D01 D05 je v tentokrát situován v hale 13, která je věnována novému konceptu S.Project. V rámci výstaviště se jedná o prostor věnovaný esenci designových produktů a dekorativních či technických řešení interiérového designu.