Asociace českých nábytkářů

VÝSTAVA OHÝBANÝ NÁBYTEK JOSEFA MACKA

Výstava ohýbaného nábytku Josefa Macka v prostorách zámku Bystřice pod Hostýnem, kterou od 26. 6. do 16. 10. 2022 pořádá obecně prospěšná společnost Národní centrum nábytkového designu ve spolupráci s Městem Bystřice pod Hostýnem za finanční podpory Zlínského kraje a společnosti TON je otevřena od úterý do neděle v časech 9-12 a 13-17 hodin.

Zahájení výstavy Ohýbaný nábytek Josefa Macka proběhlo v sobotu 25. června 2022 v 17 hodin na zámku v Bystřici pod Hostýnem.

Josef Macek (23. 10. 1942 – 19. 4. 2016), absolvent SPŠ dřevařské v Bystřici pod Hostýnem, pracoval téměř čtyři desetiletí ve společnosti TON. Jako návrhář zásadním způsobem ovlivnil podobu výrobního sortimentu této firmy: je podepsán pod více než osmi sty návrhy, přes devadesát z nich je evidováno v databázi průmyslových vzorů. Podílel se také na dalších úkolech podniku, např. na návrzích sedacího nábytku pro Palác kultury v Praze a hotel Praha, na rekonstrukci Národního divadla v Praze, navrhl divadelní křesla pro rekonstruovaná divadla v Prostějově, Kolíně, Zlíně nebo v Ústí nad Labem.

Záměrem organizátorů je prostřednictvím výrobků a prototypů, kreseb, fotografií a dalších dokumentačních materiálů připomenout celoživotní úsilí Josefa Macka o „dobrou židli“. Ve výstavě jsou zastoupeny jak ve své době ve velkých sériích produkované výrobní vzory, které tvořily základ výrobního sortimentu národního podniku TON, tak návrhy a prototypy nerealizované.

Výstava je připomenutí nedožitých osmdesátých narozenin Josefa Macka. Nejvyššího ocenění se Mackovým židlím dostalo udělením ocenění Nejlepší výrobek Ministerstva průmyslu ČR v roce 1987 a 1988, Nejlepší výrobek Nábytkářského průmyslu let 1984, 1985, 1987 a 1988, Zlatá medaile Mezinárodního veletrhu spotřebního zboží Brno 1987 a Česká židle v roce 1995.