Asociace českých nábytkářů

TON: INTROVERTNÍ SVĚT PETRA HÁJKA

Knihovna Petra Hájka se nachází v Ústavu informatiky Akademie věd České Republiky. V místě, kde tento světoznámý český matematik působil řadu let. Solitérní prostor nese jeho myšlenky a také rozsáhlou sbírku knih, kterým věnoval celý svůj život.

Svět knih je situován do místnosti bez jakýchkoli oken. Studio COSMO, které je tvůrcem jeho výsledné podoby, zvolilo cestu monochromatičnosti exteriéru i interiéru. „Modrá barva návštěvníka láká od prvního momentu střetu s tímto prostorem, je inspirována osobností profesora, působí důstojně a klidně zároveň,“ uvádí Tereza Kabelková ze studia COSMO.

„Návštěvník postupně sbírá úlomky osobnosti Petra Hájka. Nejdříve díky jeho myšlenkám a citátům, které se nacházejí na vnější straně knihovny. Po vstupu se může zahloubit do jeho vnímání světa skrze knihy, které ve svém životě napsal či studoval,“ dodává Tereza Kabelková.

Dřevěná knihovna byla vyrobena na míru dané místnosti. Návštěvníka svádí velké průhledy do introvertního světa matematika, po vstupu se ocitne v obklopení knih s malým čtenářským koutem uprostřed. Pro zachování minimalistického a elegantního dojmu použilo studio židli 002 od společnosti TON, která se skládá jen ze tří komponentů, a konferenční stůl v totožné modré barvě.

Studio COSMO bylo založeno architekty Terezou a Jiřím Kabelkovými. Věnují se celé škále měřítek, zakládají si na úzké spolupráci s klienty, jimž stojí po boku od základů až do konce.