Asociace českých nábytkářů

TON: PROJEKT DŮM NA KOZINĚ

V srdci malebného města Trhové Sviny v Jihočeském kraji, vznikl projekt s názvem Dům na Kozině od architektonického studia Atelier 111 architekti. Dům svým bílým zevnějškem skvěle zapadá do atmosférického domořadí historické části města.

“Místo nás od začátku lákalo pro svůj svérázný charakter a skvělou polohu. V úzkých uličkách, vedle travnaté plochy na Kozinově náměstí, jsme skryti před ruchem okolní dopravy. Rekonstruovaný dům vnímáme jako alternativu k vilám na předměstí, ke stavebním záměrům, které častokrát neúměrně odkrajují z naší krajiny,” uvádějí architekti Ateliéru 111 architekti.

Dům je v mnoha místech osazen velkými skleněnými výplněmi, které plní funkci propojení interiéru s okolní přírodou. Velké okno ve štítové dvorní fasádě nabízí výhled na nedalekou kostelní věž. “Na výrazně menší ploše revitalizujeme stavbu, které nechybí dostatečně velký obytný prostor s navazující venkovní terasou, podkroví s dětskými pokoji a hernou. Její dominantou je stůl osazen židlemi společnosti TON z řady Ironica a Santiago. Ložnice s vlastním koupelnovým zákoutím, zahrada s ovocnými stromy, dvě garážová stání a dílna se zdviží,” dodávají architekti.

Interiér domu respektuje materiálové kvality původní stavby. Bílá barva, jemné tóny hnědé a zemité barvy v kombinaci s velkými skleněnými výplněmi podporují vzdušný charakter celého prostoru. Jídelní stůl doplněný o křesla Ginger_37 a židle Valencia od společnosti TON svými světlými tóny kontrastují s tmavým provedením kuchyňské linky.

Atelier 111 architekti vznikl v roce 2007 a v posledních letech se věnuje především tvorbě bytových a občanských staveb včetně návrhu interiérů a úpravě veřejných prostranství měst. Podle jejich slov je nejlépe charakterizuje “kontextuální přístup, koncepční myšlení a střídmost.”