Asociace českých nábytkářů

TON: RESTAURACE ORO

Tbilisi se nachází v obklopení kavkazských hor a je hlavním městem Gruzie. Kromě výhledů na nádherné hory nabízí také propojení tradicí se současným způsobem života, nejen v architektuře, ale i v gastronomii. Tradiční restaurace ORO, navržena interiérovou designérkou Maiou Davitidze, propojuje kontrast tradičního s moderním, to můžeme vidět v jejím interiéru a také na samotných talířích, které návštěvníkům toto propojení přinesou až na stůl.

Ingredience mingrelské kuchyně cítíte téměř v každém jídle v restauraci. Ochutnáte fenomén gruzínské kuchyně – Khachapuri – tradiční chléb naplněný sýrem. Ghomi – polentu z hrubé a hladké mouky s lokálním sýrem sulguni případně Kharcho – oblíbenou polévku interiérové designérky, která za proměnou restaurace ORO stojí.

„Hlavní inspirací bylo propojení retro a moderního stylu, které jsou pro Gruzii typické. Inspirace přišla rovněž z oblasti Mingrelia, která je známá různorodou kuchyní a lokálními dekorativními prvky. „ORO“ znamená v mingrelštině stín, ornamenty použité na stěnách pocházejí právě z této oblasti. Moderním prvkem v restauraci se staly například žile Valencia nebo křesla Split od společnosti TON. I v tomto případě propojili současné modely s klasickou řadou. V prostoru tedy nechybí ani nadčasová klasika, křesla č. 811 a č. 30,“ uvádí interiérová designérka Maia Davitidze z Lemmon Studio.

Celý interiér je vzdušný, tomu napomáhá i absence nadbytečných doplňků. Velká prosklená okna dovnitř propouštějí dostatek světla, což kromě návštěvníků ocení také květiny, kterými interiérové studio nešetřilo. Celkově má restaurace díky členitému prostoru velmi příjemnou, intimní atmosféru.