Asociace českých nábytkářů

TON U VSTUPNÍ BRÁNY DO SCHLOSSBERGU

Graz, místo známé svým historickým centrem a mohutnou dolomitovou horou Schlossberg, která je spolu se starým městem součástí světového dědictví UNESCO. Schlossberg se tyčí do výšky více než 120 m nad okolním městem a u jeho vrcholu se nachází symbol Grazu, hodinová věž a mimo jiné i hradní sklepy nebo 98 m hluboká turecká studna. Graz Muzeum Schlossberg je vstupní bránou do historie této městské hory. Nenechejte se však oklamat, muzeum je i navzdory náročnějšímu historickému obsahu pojato vizuálně příjemnou a pro návštěvníky zajímavou cestou. Toho docílilo architektonické studio WG3 ve spolupráci s grafickým studiem BUERO41A a díky přístupu kurátorského týmu muzea.

První dvě budovy, které slouží jako recepce a přednáškové místo jsou moderního rázu, dokonale však pasují k dalším historickým částem muzea. Cihlová stěna se doplňuje s čistou bílou fasádou a interiérem, který se nese v duchu terakotové barvy. Pro ničím nerušený zážitek jsou v této barvě všechny stěny, strop, recepce i stoličky Merano od výrobce TON.

Interiér úvodní části se propojuje s exteriérem nejen díky velkým proskleným plochám, ale také přes kruhovou dlažbu, která plynule přechází z vnitřních prostor do venkovních. WG3 dosáhli kromě propojení těchto dvou částí kruhovou dlažbou i narušení klasických dojmů z nádvoří historických budov.

Exteriérová část nabízí posezení pod stromy a nekonečné výhledy na město Graz. Samotné místo příchodu ke GrazMuseu je tzv. „Zahrada zázraků“. Děti se vydají na cestu objevování bájných tvorů a zjistí, co se skrývá za mýtickými postavami heraldického pantera, kamenného psa, slona či lva. Historickým chodníkem se můžete vydat po stopách příběhů dob minulých. Ty začínají u bašty, pokračují kolem opevnění a provedou vás obléháním Grazu Napoleónem až k zahradám.

Díky přístupu studia WG3 je muzeum pohlazením po duši pro všechny milovníky nadčasové, čisté architektury a historie.