Asociace českých nábytkářů

TON NA DESIGNBLOKU POPRVÉ UKÁZAL KOLEKCI P.O.V.

Štěstí je úhel pohledu, a protože TON na Designbloku poprvé ukázal novou kolekci P.O.V., prostory kláštera Gabriel Loci byly od 6. do 10. 10. 2021 plné štěstí. To totiž bylo tématem letošního ročníku nejvýznamnější české přehlídky designu - Designbloku.

V části Superstudio, místnosti č. 154, nechyběla značka TON se svou novou kolekcí P.O.V., která byla umístěna uvnitř obrovského zrcadlového kaleidoskopu. "Chceme poukázat na to, že pocit štěstí je ukrytý za naším vnímáním reality. Ta totiž není obyčejným zrcadlem, ale kaleidoskopem a my vybíráme, na jakou jeho část se pohledem zaměříme. Není to však vůbec jednoduchý úkol.

Dnes více než kdy jindy totiž svádíme boj mezi pocitem skutečného štěstí a pouhým potěšením, které se za něj rádo vydává a ukrývá v sobě konzum společnosti. Štěstí ve skutečnosti nepotřebuje mnoho. Určitě však potřebuje čas si sednout, zastavit se sám se sebou nebo s lidmi, se kterými je nám dobře u společného stolu," popsala koncept marketingová manažerka TONu, Anna Handlová.

Expozice, kterou vytvořila Zuzana Piliarová a Oliver Mórocz, se skládá z modulů zrcadel, které po ukončení výstavy TON následně upcykluje při dalších aktivitách. "Stejně, jako u nábytku, je pro nás i v našich projektech důležité myslet na životní cyklus produktů. Jako značka, která má za sebou dlouhou historii, to vnímáme jako závazek pro další generace," dodala Handlová.

Úhel pohledu je také význam zkratky letošní kolekce P.O.V., na které značka TON spolupracovala s německým designérským duem kaschkasch. S ním ji spojuje vize o tvarově jednoduchých a nadčasových produktech. Novinka, vycházející z těchto principů, obsahuje více než 70 variant stolů na centrální podnoži a je doplněna o stejnojmennou stohovatelnou stoličku. Modulární systém je vhodný skoro do všech typů interiérů a jeho název odkazuje na organickou podnož, která díky oblému trojúhelníkovému tvaru působí jedinečně z každého úhlu pohledu.

„Charakter kolekce je určen zejména použitým materiálem a tvarem podnože. Ta vzniká složením tří tvarově stejných ohnutých překližkových plátů, které tvoří základ pro celou rodinu stolů. Název Point of View poukazuje na to, že jsou stoly z každého úhlu pohledu jiné a zároveň znázorňuje práci v našem studiu. Jako duo musíme neustále vnímat názor toho druhého a společně najít nejlepší možná řešení. Na stejném principu jsme vybudovali i spolupráci se společností TON,“ uvedl designér Florian Kallus.