Asociace českých nábytkářů

DVĚ VÝSTAVY, DVA NÁVRHY, JEDEN MATERIÁL - PROFIL A UPCYCLING!

Co mají společného výstavy - Zóna 8SMIČKA Humpolec a Východočeská galerie v Pardubicích? Dvě výstavy, dva návrhy, jeden materiál.

Zdařilá realizace výstavy Nejedna rodina v humpolecké zóně pro umění 8smičce byla otevřena těsně před restrikcemi vydanými státem z epidemických důvodů. Po pár dnech byla uzavřena, a to až do svého konce. Bohužel nemohla být prodloužena. Výstava představila osobnosti, které v minulém režimu měli obrovský přinos pro kulturní scénu mimo oficiální povolené umění. I. M. Jirous, jeho sestra umělkyně Zorka Ságlová a její manžel fotograf Jan Ságl byli navíc humpolečtí rodáci. Třetici pak na výstavě doplnili jejich přátelé a životní partneři - Jiří Padrta, Ludmila Padrtová, Věra Jirousová a Juliana Jirousová.

Architektura výstavy navržená studiem Schwestern návštěvníka výstavy provedla jejich tvorbou i propletenými vztahy a klíčovými událostmi. PROFIL NÁBYTEK se postaral o realizaci vestavného mobiliáře, navrženého pro tuto výstavu. Hlavní konstrukce ze surové MDF desky byla doplněna deskami z dubové dýhy či bílého lamina. Mobiliář sloužil nejen pro vystavování artefaktů "pod sklem", ale ve výstavě se nacházely i prvky, které byly určeny pro posezení s poslechem či pro odpočinek. Minimalistické řešení mobiliáře s propracovanými detaily byly s architektkami nejprve prototypovány a poté na místě instalovány a pasovány do hotové architektury. Výstava, která měla vydržet nápor návštěvníku, kteří mohou na mobiliář sedat, vytahovat rámečky s tiskovinami a aktivně ji používat, bohužel neprošla kvůli uzavření zatěžkávací zkouškou. Po ukončení vyvstala otázka, jak zánovní mobiliář využít. Některé prvky si 8smička nechala pro další užívání a našla jim jinou funkci. Výstavní stoly budou sloužit jako pracovní stoly pro různé workshopy.

Nápad dát zbylému nábytku druhou šanci přišel od architektek ze studia Schwestern, které zrovna řešily architekturu nové výstavy ve Východočeské galerii v Pardubicích, „Těsné formy: sonda do sbírky“. Zároveň PROFIL NÁBYTEK dostává v tomto směru zajímavé impulsy i ze strany společnosti Circu.eu, která již od roku 2017 zavádí cirkulární ekonomiku do nábytkářské praxe a se kterými PROFIL spolupracuje.

Do architektury nové výstavy instalace se podařilo zařadit veškerý materiál. Pár prvků zůstalo v původní podobě, většina prvků se ale různě upravovala či úplně demontovala a sestavily se nové kusy. Výstava "Těsné formy: sonda do sbírky" totiž ukazuje zejména plastiky, kterým bylo nutné vyrobit podstavce. Výrazným prvek je i velký stůl, který v původní výstavě sloužil jako velká lavice k sezení. V nové výstavě se horní deska zachovala a byla opatřena novou vyšší konstrukcí, aby splnila požadavky nové funkce. Upcycling v praxi a zajímavou výstavu v Pardubicích můžete vidět do konce 17. listopadu na zámku ve Východočeské galerii.