Asociace českých nábytkářů

TON V PORTUGALSKU – CASA UM!

Tradiční portugalská architektura a výhledy na pobřeží Algarve. Casa Um se stane vaším domovem od momentu, kdy do ní vkročíte. Bílé stěny obklopené olivovníky, rohovníky a stromy mandlí působí klidným dojmem, dokonale zapadají do vlnitých svahů Algarvských hor.

"Do původní vrchní části domu, která je postavena v tradičním duchu, což můžete poznat podle charakteristických prvků, jako je komín nebo střešní terasa se zdobenou římsou, jsme umístili všechny společné prostory. Kuchyň, obývací pokoj a jídelna jsou v přímém kontaktu s vnější oddychovou zónou," uvádějí architekti Ateliéru RUA.

"Nejsoukromější prostory – ložnice – se staly součástí nové budovy, která se nachází pod úrovní terasy. Díky tomu se nám podařilo zachovat jedinečné výhledy a upozornit na starší část objektu," doplňují architekti. Interiér je také podřízen okolní krajině. Bílá, jemné tóny hnědé a zemité barvy se nesou celým prostorem. Ten doplňují už jen kvalitní materiály a solitérní nábytek. Součástí obývací místnosti s krbem je organicky tvarovaná sedačka, protipólem k její robustnosti jsou jemné linie křesla č. 30 od společnosti TON, které doplňují výrazný stůl v jídelní části.

Portugalský Ateliér RUA se věnuje různým druhům architektury. Jeho portfoliem se prolínají rezidenční projekty, komerční budovy a veřejný prostor. Ateliér vznikl v roce 2006 a byl založen 4 absolventy Lisabonské univerzity Lusíada.