Asociace českých nábytkářů

MENDELU - PROJEKT FLAME

Projekt FLAME ” Nábytek a jazyk inovativního a integrovaného vzdělávání pro zvýšení atraktivity a mobility v nábytkářském oboru.

Na Mendelové univerzitě byl v letech 2018 - 2021 řešen mezinárodní projekt “FLAME” “Nábytek a jazyk inovativního a integrovaného vzdělávání pro zvýšení atraktivity a mobility v nábytkářském oboru.“ Na řešení projektu se podílelo 6 partnerů ze čtyř zemí, a to dva partneři ze Španělska (AMUEBLA - Inovativní obchodní asociace výrobců nábytku oblasti Murcie a Cenfim - klastr výrobců nábytku do domácnosti a do veřejných prostor, dva partneři z Polska (Polská hospodářská komora výrobců nábytku a Varšavská univerzita přírodních věd), po jednom řešiteli z Itálie (Federlegnoarredo Federace italských dřevozpracujících a nábytkářských firem) a z České republiky (Mendelova univerzita).

Cíl projektu je zaměřen na rozšíření kompetencí a znalostí studentů a odborníků v oboru výroby nábytku. Mezi cílové skupiny projektu patří studenti odborného vzdělávání a přípravy na budoucí povolání v sektoru výroby nábytku, kteří chtějí vstoupit na pracovní trh v odlišných zemích s odlišným způsobem vzdělávání, odborníci z jiných oborů, kteří chtějí přesměrovat svou kariéru do oblasti výroby nábytku a potřebují se zvládnout slovní zásobu tohoto oboru a odborníci se zkušenostmi v nábytkářském oboru, kteří potřebují zlepšit své znalosti cizích jazyků, a tím zvýšit i svoji pracovní mobilitu.

Při absolvování on line a off line kurzů na www.erasmusflame.com, rozdělených do šesti modulů: Normy, technické výkresy a technické předpisy; Materiály a povrchové úpravy; Konstrukční, montážní a sestavovací techniky; Stroje a nástroje; Automatizovaná výroba a software a Řízení a kontrola kvality si účastníci mimo zlepšení svých odborných znalostí a jazykových odborných znalostí zvýší také i digitální kompetence.

Každý modul je rozdělen do čtyř nebo pěti jednotek, které se skládají z úvodu, ve kterém je vysvětlen dané části modulu a z klíčových slov. Klíčová slova jsou uvedené v tabulce, kde na jednom řádku je uvedeno klíčové slovo, jeho vysvětlení a obrázek vysvětleného klíčového slova uvedených tabulce. Všechny online moduly, on line kvízy a on line testy jsou dostupné na školícím portále https://training.erasmusflame.com v šesti jazycích, angličtině, polštině, španělštině, češtině, Italštině, francouzštině a němčině. Po jejichž úspěšném absolvování kurzu a závěrečných testů obdrží úspěšný absolvent vygenerované osvědčení.

Off line moduly a představení celého projektu lze nalézt na portále www.erasmusflame.com. Na adrese https://www.erasmusflame.com/e-learning se mohou studenti i učitelé seznámit s průvodcem vzdělávání na platformě www.erasmusflame.com. Používání výstupů projektů by mohlo pomoci výrobcům nábytku, zejména ve zvýšení možnosti jejich kooperace se zahraničními firmami.