Asociace českých nábytkářů

ZKUŠEBNA NÁBYTKU TZÚ TESTUJE NA VYSPĚLÝCH TECHNOLOGIÍCH

TZÚ testuje na vyspělých technologiích nové generace. Snaha o modernizaci technické základny pro zkoušení a certifikaci nábytku, dostupné hlavně pro české a slovenské výrobce a distributory, vyústila v polovině loňského roku v otevření Technologického centra pro zkoušení nábytku www.zkusebnanabytku.cz, které vzniklo při Textilním zkušebním ústavu v Brně (TZÚ). Nová akreditovaná zkušebna disponuje technologicky vyspělým zařízením pro zkoušení všech typů nábytku od židlí a stolů přes postele a matrace až po čalouněný a úložný nábytek.

Na začátku letošního roku byl technologický park zkušebny rozšířen o nejmodernější zkušební zařízení od předního německého dodavatele. Pro zákazníka je hlavním přínosem této technologie, založené na využití tenzometrů (elektronických snímačů síly), především garance přesnosti provedeného testu ve vztahu k příslušným normám. Tedy, že zkouška byla provedena přesně podle parametrů požadovaných normou v rámci pouze přípustných odchylek.

Tenzometry jsou instalované na tlačných (nebo tažných) pneumatických pístech a snímají přesné hodnoty sil v místě jejich působení na povrch zkoušeného nábytku. Hlavní výhodou oproti technicky zastaralejším analogovým zařízením je to, že tyto moderní systémy umožňují díky oné „zpětné vazbě“ přesné nastavení a kontrolování působících sil v každém nastaveném cyklu. Tím odpadá riziko, že síla bude nekontrolovaně kolísat nad rámec normou povolených odchylek, což může vést buď k nedostatečnému anebo naopak k příliš velkému zatížení a vlivem toho ke zkreslení výsledků zkoušky. Snímané hodnoty jsou v reálném čase přenášeny do počítače a zpracovávány pomocí speciálních zkušebních programů.

Celý proces zkoušení je řízen automaticky a průběžně zaznamenáván z pohledu aplikovaných sil a dráhy pístů, což umožňuje mj. sledovat chování částí nábytku v návaznosti na jejich trvanlivost/životnost. Tím pádem výrobce ví, jak se jednotlivé části chovají a může v rámci vývoje výrobku toto zohlednit. Zároveň lze kdykoliv zpětně vyhledat protokoly o průběhu konkrétních zkoušek.

S těmito vyspělými technologiemi pracují i všechny přední zahraniční zkušebny, jako je například TÜV, CATAS, FCBA nebo IKEA, s nimiž TZÚ v rámci svého členství v evropské pracovní skupině CEN/TC 207 „Nábytek“ aktivně spolupracuje na přípravě nových evropských norem (EN). Členové této pracovní skupiny tak ví, jaké změny se chystají a mohou své zkušební postupy s předstihem přizpůsobit pro zkoušení a certifikaci podle nových požadavků.

www.zkusebnanabytku.cz