Asociace českých nábytkářů

TON SLAVÍ DESÁTÉ VÝROČÍ KŘESLA MERANO VERZÍ PETIT.

Model, který definoval nové tvarosloví. Křeslo Merano, kombinující dvě osově se křížící ohýbané překližky zasazené do masivní konstrukce, uvedl TON před 10 lety. Přineslo mu první světová ocenění za design a stalo se jedním z nejoblíbenějších produktů portfolia. Značka při této příležitosti vyrobila limitovanou edici 30 kusů jeho malé verze. Petit Merano během listopadu veřejnosti nabídne formou aukce a část z výtěžku zašle na dobročinné účely.

"Nápad jsem poprvé dostal před sedmi lety. Syn mých přátel slavil první narozeniny a já přemýšlel, jakým dárkem všechny potěšit. Nakonec jsem vyrobil zmenšenou verzi křesla Merano, kterou používá dodnes," uvedl designér a art director TONu, Alexander Gufler. "Edice Petit Merano ale nevzešla jen z myšlenky dětské velikosti nábytku. Je to objekt, který může stát v prostoru sám o sobě, sběratelský kus," dodává Gufler.

Jeho křeslo Merano patří k nejúspěšnějším modelům značky TON. Od uvedení se ho prodalo více než 50 000 kusů a na trhu se později objevila řada tvarově podobných modelů. "Lidé na něm oceňují jednoduchost, čisté, až geometrické linie a nadčasový vzhled. Nicméně najít v jednoduchosti něco speciálního, byla při jeho tvorbě největší výzva," popsal Gufler. "Design stojí na logické práci s materiálem a tvary. Když jsem uviděl finální prototyp, měl jsem velmi dobrý vnitřní pocit, což je obvykle správné znamení," dodal.

Malá verze křesla Merano tvarem i konstrukcí odpovídá klasickému modelu. Nicméně tím, že se jedná o limitovanou edici, kterou značka neplánuje natrvalo zařadit do výroby, vzniká na úseku individuální výroby s ještě větším podílem ruční práce. Všech 30 kusů je vyrobeno z dubu a povrchově dokončeno olejem. Na spodní straně sedáku je vygravírováno speciální logo s podpisem designéra, garantující originalitu.

Prodej formou aukce začne na webových stránkách www.ton.eu v pondělí 9. listopadu a potrvá do první adventní neděle, 29. listopadu 2020. Na webových stránkách najdou zájemci i podrobnosti o průběhu a kompletní pravidla. "Jsme zvědaví, do kterých států nakonec Petit Merano odešleme. Věřím ale, že všude udělá spoustu radosti," dodal na závěr Gufler.