Asociace českých nábytkářů

JAN FICEK DŘEVOVÝROBA VYSTAVUJE V GALERII DÝHY HAVLOVU VÁZU

Před dvěma lety v rodinné továrně Jan Ficek Dřevovýroba v Chrudimi otevřeli Galerii dýhy. Ta má za cíl osvětu přírodních materiálů, jako je dýha, ale i další dřevěných produktů, a s tím související ochranu životního prostředí.

Tento v České republice unikátní projekt představuje na čtyři desítky exkluzivních dýh nejrůznějších dřevin, jako je ziricote, ipe či dýha briccoli (krájená z dřevěných kůlů pro uvazování odí v historických mořských přístavech), ale i dalších dýh se zajímavou kresbou, neobvyklou strukturou či historií. Více z těchto dýh nal e znete na https://www.jfdspeciality.cz/speciality/. Dále jsou k vidění impozantní desky z masivního dřeva různých dřevin pro výrobu stolů a dalšího nábytku, a také nábytek z našich kolekcí, na kterém lze dobře prezentovat použití dýhy v praxi, možnosti jejího sesazování i intarzie.

Vystaveny jsou samozřejmě i novinky společnosti Grenagloss veneer (dýhované desky s vysokým leskem), JFD 3D Veneer (dýhované desky s 3D strukturou) a JFD Glass Veneer (dýha zalisovaná ve skle). Neméně pozornosti je věnováno digitálnímu tisku na dýhu a nábytek. Tisk ale Jan Ficek Dřevovýroba umí aplikovat prakticky na všechny druhy plošných povrchů. Největším „tahákem“ je nyní v Galerii Havlova váza. Václav Havel vytvořil v roce 2004 nákres vázy, připomínající stonek šípku hustě posetý trny, jako dárek svému příteli Bořkovi Šípkovi k 55. narozeninám. Vázu pojmenoval Neuchopitelný šípek. Bořek Šípek vázu vyrobil spolu se svými sklářskými mistry z Nového Boru, v limitované edici pouhých sedmi kusů, které jsou dnes všechny v soukromých sbírkách. A právě vázu se šťastným číslem 7 lze teď spatřit u v Galerii Jan Ficek Dřevovýroba. Možné je to díky spolupráci firmy Jan Ficek Dřevovýroba s Bořkem Šípkem na nábytkových kolekcích Archilles a Aboriginal, přátelství Jana Ficka ml. s Bořkem Šípkem a znalosti jeho díla a sběratelů.

Do galerie dýhy jsou pořádány pravidelné exkurze pro profesionály z oboru. Nyní samozřejmě o sníženém počtu návštěvníků a za pečlivého dodržování vládních nařízení. Pokud se chcete dozvědět novinky v oblasti zpracování dýhy a nábytku, přijeďte se příště podívat do Galerie dýhy a moderního provozu naší továrny. Stačí se přihlásit na nabytek@jfd.cz.