Asociace českých nábytkářů

TON NA IMM S NOVÝM KREATIVNÍM ŘEDITELEM

Zahájení roku se pro TON nese vždy ve znamení německého veletrhu imm Cologne. Představeny byly minimalistické věšáky Logs, které doplnily čerstvě oceněné konferenční stolky YYY. Značka pro letošní rok však nepřipravila pouze novinky z oblasti designu, ale také novou vizi spojenou se jmenováním kreativního ředitele Alexandra Guflera. Po deseti letech úspěšné spolupráce, tak Alexandr Gufler ovlivňuje značku nejen svými produkty.

V expozici jedné z klíčových událostí v oblasti designu nechyběly stolky YYY. Model je čerstvým držitelem ocenění Good Design 2019, jednoho z nejprestižnějších a nejstarších světových ocenění pro současný design.

Úplnou novinkou značky je minimalistický věšák Logs. Navrhlo jej německé designérské studio Büro Famos a nastínilo další možnou cestu zpracování odpadu. Hanna Litwin a Romin Heide pracovali primárně na myšlence jednoduchého produktu z malého počtu dřevěných částí. „Nijak jsme záměrně nešli po tolik módním směru ekologie. Při vývoji modelu jsme si však všimli, že v TONu jsou části kvalitního bukového a dubového dřeva, které se již nedají zpracovat na židle, ale jsou ideální právě pro náš produkt,“ přibližuje Hanna prvotní úvahy. „Hezkou myšlenku dalšího zpracování odřezků z výroby pak doplnilo ještě i balení produktu. Krabice jsou vyřezávány z kartonů, ve kterých jsou dodávány židle. Zákazníci si mohou objednat odvoz těchto materiálů po vybalení nábytku a kartony jsou tím pádem téměř jako nové. Krabice na věšáky jsou navíc kompletovány v chráněné dílně, která se nachází přímo v areálu firmy,“ uzavírá popisem dalšího společenského přesahu výrobku Romin.

Poslední, ovšem velmi významnou novinkou, kterou značka zahájila rok 2020, je jmenování nového art direktora. Desetiletá kolaborace s designérem Alexem Guflerem, která značce vynesla mnoho světových ocenění, pokračuje dalším krokem. Gufler se od prvního ledna stal kreativním ředitelem firmy. Značka i designér si od nového propojení slibují zejména zintenzivnění spolupráce a čerstvý vítr v oblasti vývoje produktového portfolia.